Tajmen 5.25

Loading…

ČAMAC TAJMEN 5.25

Tajmen je čuveni model čamca koji je decenijama rastao i usavršavao se tik uz dunavske ribolovce. Nastao iz velike ljubavi prema Dunavu, iz godine u godinu tehnički je usavršavan s namerom da se proizvede najbolji čamac za ribolov, razonodu i sportske aktivnosti na vodi. Naziv je dobio po impresivnoj ribi istočnoevropskih reka, koja je postala sinonim za ovaj izuzetno plovan i stabilan čamac. Tajmen je sinonim za vrednost, brzinu, snagu i veličinu.

Loading…

TAJMEN– TRADICIJA DUGA PREKO 30 GODINA

Priča počinje davnih osamdesetih, kada je ribolov na Dunavu iz čamca postao zahtevniji. Ujutro ribolov na smuđa ili soma, do nekih 9 časova, od 10 do 15 časova ribolov na šarana, a od 16 do 19 časova opet smuđ ili som i u sumrak varaličarenje na dunavskim špornama. Pauza između 9 i 10 i 15 i 16 časova za doručak i ručak. Sve ovo postići sa tradicinalnim hrastovim „apatincem“ i Tomosovom četvorkom bilo je prosto nemoguće, naročito ako su tereni za ribolov u  rasponu od nekoliko kilometara. Tomosova 10-ka i šperov čamac sa ravnim dnom bilo je rešenje osamdesetih godina za ovakav način ribolova ali rešenje, što se čamca tiče, bilo je kratkotrajno jer su šperovi čamci trajali maksimalno 5 – 6 sezona. Tada se rodila ideja, tačnije 1985. godine, da se napravi čamac identičan šperovom čamcu sa istim plovnim  karakteristikama ali od materijala koji će biti dugotrajniji, naravno, po pristupačnoj ceni. Prvo rešenje je bio aluminijum ali se ubrzo staklo-plastika pokazalo kao pravi izbor. Jednostavno, brzo, bez farbanja i nikakvog redovnog održavanja (u čamcu treba imati jedino ispalac za vodu i sunđer) napravljeno je nekoliko čamaca koji su po izgledu, plovnim karakteristikama i funkcionalnošću bili identični sa šperovim čamcima. Napravljeno ih je 30- tak i oni i dan danas postoje. Sve ovo je predvođeno  isključivo velikim entuzijazmom i ljubavlju prema Dunavu. Verujte mi na reč, jako je teško bilo napraviti čamac dužine 5m, širine 1m koji će sa Tomosovom desetkom glisirati.

Sa razvojem novih tehnologija a naročito sa dostupnošću istih na našem tržištu, kao i pojavljivanjem svetskih proizvođača motora kao što su Johnson, Evidure, Yamaha, Honda itd. javila se ideja da naš prvobitni model čamca, koji je korišćen isključivo za sopstvene potrebe, pretočimo u jedan ozbiljan čamac sa nešto većim dimenzijama, dužine 5.25 m i širine 1.40 m sa kvalitetnom nadogradnjom koja je „stopljena“ u osnovicu te čini jednu kompaktnu celinu. Tako je nastao Tajmen, sada već prepoznatljivo ime, profesionalni čamac za ribolov, sportske aktivnosti i razonodu.

Loading…

PLOVNE KARAKTERISTIKE

Tajmen se u zavisnosti od aktivnosti na vodi može pokretati motorima od 4 do 30ks. Za potrebe glisiranja dovoljan je motor od 8ks, a za skijanje na vodi potreban je motor jačine 415ks. Čamac Tajmen odlikuju velika stabilnost tokom vožnje, vrhunski estetski izgled, funkcionalnost prilikom ribolova i odličan odnos cene i kvaliteta.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Svi metalni delovi Tajmena izrađeni su od prohroma, uključujući i vazdušne komore, ventilaciju i  spremišta za rezervoar. Dužina čamca je 5,25 a širina 1,40 metara sa unutrašnjim delom velikog kapaciteta za odlaganje opreme, vesla kao i kompletnog pribora za pecanje. Dužina palube je 1.90 m na kojoj se nalaze dobro dihtujuća vrata i u koju je moguće smestiti sve, od vesla do pecaroškog pribora, a na zadnjoj klupi za sedenje je i spremište za rezervoar.

Nosivost je 4 osobe, a dozvoljeno opterećenje 1200 kilograma. Tajmen je iskrena preporuka poklonicima rečnog ribolova, skijanja na vodi, ali i svima onimakojima plovidba rekom predstavlja strast i zadovoljstvo.

KVALITET IZRADE

POUZDANOST

MODERAN DIZAJN